2022-03-19 10:10:09• hírek • Bede Emőke

Komoly gondot jelent Romániában az elégtelen szájápolás

Március 20-a a Szájápolás Világnapja, melynek alkalmával a fogorvosok rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a helyes szájápolás tanulható és érdemes már gyerekkorban elsajátítani, felnőttkorban ugyanis a szájhigiénia javítása, a szokások megváltoztatása sokkal nehezebb.

Épp ezért márciusban zajlik az „Egy mosollyal közelebb az egészséghez” című kampány, mely elsősorban a 0-4. osztályos diákokban szeretné tudatosítani a szájhigiénia fontosságát, és az ennek elhanyagolásában rejlő veszélyeket. A kampány során ráirányítják a gyerekek figyelmét mindazokra a szájápolási lépésekre, melyek betartásával megőrizhetik a megfelelő szájhigiéniát, illetve az egészséges táplálkozás és a rendszeres fogorvosi vizsgálat fontosságáról is tájékoztatják őket – derül ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből.


A kampány egyik plakátja


Mint írják, az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a világ lakosságának 90 százalékánál jelentkeznek különféle szájbetegségek, melyeknek nagy része megelőzhető lett volna a megfelelő szájápolás révén. A leggyakoribb problémák közé tartozik a fogszuvasodás és a fogágygyulladás (orvosi szakszóval parodontitis), melyeknek elterjedtsége szoros összefüggésben áll a megváltozott életstílussal, különösképp a túl sok cukor-, alkohol- és dohányfogyastással, illetve az elégtelen szájhigiéniával. A legutóbbi, Romániában készült felmérés is megerősítette ezt: a statisztikai hivatal megállapította, hogy az országban komoly problémát jelent az elégtelen szájápolás és a fogorvosi vizsgálatok elhanyagolása.


A száj és fogak egészségének megőrzése érdekében a szakemberek legalább napi kétszeri, alapos fogmosást ajánlanak, de a legjobb az volna, ha minden étkezés után sor kerülne egy fogmosásra. Ehhez a fluort tartalmazó fogkrémek használatát ajánlják, a megfelelő szájhigiénia eléréséhez azonban nem csak jó fogkrémre, hanem jó fogkefére is szükség van, ezért ajánlott 8-12 hetente lecserélni azt, még akkor is, ha úgy tűnik, jó állapotban van.  Az édességek, illetve édes és savas italok fogyasztását ajánlott csökkenteni, és helyettük valamilyen egészségesebb alternatívát kell keresni. Évente legalább kétszer pedig érdemes felkeresni egy fogorvost annak érdekében, hogy a kezdődő problémákat időben ki lehessen szűrni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: